Castraties – preoperatieve en postoperatieve procedure
Als je niet van plan bent honden te fokken, is het het beste om je huisdieren te laten castreren.
Het is het beste om teven te castreren voordat ze voor de eerste keer loops worden, maar ze moeten fysiek voldoende ontwikkeld zijn. Elke hondenras ontwikkelt zich in een ander tempo, dus de ideale tijd voor castratie van teven kan variëren tussen de 5 en 10 maanden. Eigenaren van reuen laten hun honden meestal castreren rond de leeftijd van 6 maanden, hoewel de tijd voor castratie ook afhankelijk is van het ras.
Zodra je hebt besloten om je “viervoetige vrienden” te laten castreren, moet je contact opnemen met een dierenarts, die je hond zal onderzoeken en belangrijke parameters zal bepalen voor de operatie.
Dit omvat meestal de algehele gezondheidstoestand van de hond, het lichaamsgewicht en de functie van de lever en nieren, die cruciaal zijn voor het afvoeren van anesthetica uit het lichaam van de hond. Voor de meeste dierenklinieken is castratie een routineprocedure, dus er is geen reden voor overmatige bezorgdheid.
Er zijn een aantal regels waar hondeneigenaren zich aan moeten houden als hun huisdier wordt gecastreerd:
- De hond mag 12 uur voor de geplande operatie niet eten, maar moet wel tot de ochtend van de operatie toegang hebben tot water.
- Laat je hond vóór de operatie uit om zijn behoefte te doen.
- De hond moet schoon zijn voor de castratie om het risico op infecties zoveel mogelijk te verminderen.
- Als je enige veranderingen bij je hond opmerkt, informeer dan de dierenarts!
Castratieprocedure
De castratieprocedure zelf duurt meestal niet langer dan een uur, maar het is belangrijk dat je huisdier nog enige tijd in de kliniek van de dierenarts blijft. Meestal is dit nog enkele uren, totdat het dier volledig wakker is en de dierenarts zeker weet dat alles goed is verlopen.
Na de castratie hebben honden vaak een paar hechtingen, die later worden verwijderd. Bovendien wordt er vaak een antibioticumspray op de incisie aangebracht om infecties te voorkomen. Je kunt je hond water aanbieden na 6 uur en voedsel na 8 uur. Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond bijt of krabt, om te voorkomen dat de hechtingen loslaten of dat er micro-organismen in de wond komen. Het krabben en bijten van de wond wordt voorkomen door een kraag te gebruiken.
Het is in het begin noodzakelijk om de castratiewond regelmatig te controleren om eventuele veranderingen op te merken, zoals zwelling of loslatende hechtingen. Meestal zal de dierenarts een recept uitschrijven voor pijnstillers in tabletvorm, die je aan je hond kunt geven indien nodig.
Wanneer je je huisdier mee naar huis neemt, moet je hem rust geven en contact met andere dieren voorkomen. Eigenaren moeten er ook op letten dat hun huisdieren minstens één tot twee weken na de operatie niet rennen of springen.
De hond mag tien dagen na de operatie niet worden gewassen. Natuurlijk, als je veranderingen opmerkt zoals braken, diarree, langdurige lusteloosheid, enz., neem dan direct contact op met je dierenarts!
Als de operatie en het postoperatieve proces succesvol zijn verlopen, zou je hond binnen één tot twee weken volledig moeten herstellen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen na castratie soms ongewenste bijwerkingen optreden, zoals incontinentie, verhoogde eetlust en veranderingen in de vacht. Informeer je dierenarts als dergelijke bijwerkingen optreden, zodat hij je kan helpen bij de behandeling ervan.
Castratie heeft talrijke positieve effecten op de gezondheid van je huisdieren, en bovendien voorkomt het ongewenste dracht bij teven en vermindert het aantal zwerfdieren.
Door het naleven van eenvoudige regels voor pre-operatieve en post-operatieve zorg, zorgen we voor een snel herstel van onze huisdieren, zodat ze zo snel mogelijk weer aan onze dagelijkse activiteiten kunnen deelnemen.