Apipet



Why is my dog eating faeces?

Waarom eet mijn hond uitwerpselen?

WAT JE ZULT LEZEN IN DE TEKST:

  • Waarom eten honden uitwerpselen?
  • Is het eten van uitwerpselen gevaarlijk voor mijn hond?
  • Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond uitwerpselen eet?
  • Mijn hond eet uitwerpselen uit de kattenbak – hoe stop ik dat?
  • Hoe maak ik de mond van mijn hond schoon nadat hij uitwerpselen heeft gegeten?

Als jouw huisdier een van die honden is die uitwerpselen als een bijzondere delicatesse beschouwen, vraag je je waarschijnlijk af of dit gedrag normaal is en of het eten van uitwerpselen schadelijk kan zijn voor je hond. Het is mogelijk dat je hond zijn eigen uitwerpselen eet, in de kattenbak van je kat graaft, of uitwerpselen eet die hij op straat vindt tijdens de dagelijkse wandelingen.

Hoewel dit gedrag ons mensen misschien walgelijk lijkt, is het eigenlijk een normaal gedrag bij de meeste honden, vooral bij puppy’s. Maar kan het eten van uitwerpselen schadelijk zijn voor je hond, en moet je hem hierin onderbreken?

Waarom eten honden uitwerpselen?

Het gedrag waarbij een hond zijn eigen of andermans uitwerpselen eet, wordt coprofagie genoemd. Dit is een normaal gedrag bij veel dieren. Er zijn veel redenen waarom je huisdier coprofagie kan vertonen, maar de meest waarschijnlijke reden is heel onschuldig: hij vindt de smaak gewoon lekker.

Hoewel dit gedrag ons behoorlijk vies lijkt, krijgen honden een hoop interessante informatie uit de uitwerpselen van andere dieren.

Enkele redenen waarom je hond uitwerpselen eet, kunnen zijn:

1. Hij vindt de smaak lekker
De meest voorkomende reden waarom honden uitwerpselen eten, is dat ze de smaak ervan simpelweg lekker vinden. Het reuk- en smaakvermogen van je hond verschilt op veel manieren van dat van ons. Je hond kan in uitwerpselen onverteerd voedsel, eiwitten en andere voedingsstoffen ruiken die voor hem heerlijk lijken te ruiken. Het is ook mogelijk dat hij gewoon de textuur en smaak van de uitwerpselen lekker vindt, vooral als het om uitwerpselen gaat die niet ouder zijn dan twee dagen.

Wij, mensen, verkennen de wereld voornamelijk met onze ogen en door aanraking, terwijl honden hun neus en smaak gebruiken om te begrijpen wat er om hen heen gebeurt en om zo veel mogelijk informatie uit verschillende situaties te halen. Daarom kan je hond je misschien likken in je gezicht of aan je handen om je te begroeten, of verschillende voorwerpen in zijn bek dragen. Voor hem kan het eten van uitwerpselen een andere manier zijn om iets te verkennen dat hij interessant vindt.

2. Hij heeft dit gedrag als puppy geleerd van zijn moeder
Goede hondmoeders likken hun puppy’s instinctief om hen te helpen hun behoeften te doen en om hen schoon te houden. Evenzo zal de moeder de uitwerpselen van haar puppy’s opeten om hen en hun leefomgeving – hun nest – schoon en vrij van ziekten en parasieten te houden.

In het wild kan dit instinct nuttig zijn om geuren te maskeren en te voorkomen dat roofdieren hun prooi ruiken.

Aangezien de moeder haar puppy’s opvoedt terwijl ze nog jong zijn, zullen puppy’s instinctief het gedrag van hun moeder kopiëren. Meestal stoppen moeders met het schoonmaken van hun puppy’s als ze niet langer zogen, en verliezen de meeste puppy’s daarna hun interesse in uitwerpselen. Maar sommige puppy’s groeien nooit over deze gewoonte heen.

3. Verveling, stress of angst
Je hond kan uit verveling uitwerpselen eten, maar coprofagie kan ook ontstaan als gevolg van stress of angst.

Bijvoorbeeld, als je hond lange tijd alleen thuis is, kan hij uitwerpselen eten omdat hij zich verveelt en niets anders te doen heeft. Het is belangrijk om je hond voldoende mentale stimulatie te bieden, vooral wanneer hij langere tijd alleen thuis moet blijven of wanneer je hem om verschillende redenen niet genoeg fysieke activiteit kunt bieden.

Je hond kan ook gestrest zijn vanwege scheiding van jou, wat een reden kan zijn waarom hij zijn eigen uitwerpselen eet wanneer je niet thuis bent. Dit klinkt vreemd, maar voor hem kan het een manier zijn om zichzelf te kalmeren. Als je hond begint met het eten van zijn eigen uitwerpselen, straf hem dan nooit. Het straffen van een hond die al angstig is, kan de stress verergeren en hem nog angstiger maken.

Als je merkt dat je hond gestrest is wanneer hij alleen thuis blijft, kan het zijn dat hij last heeft van verlatingsangst. Verlatingsangst is een zeer moeilijk probleem voor je huisdier en het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je er zo snel mogelijk mee aan de slag kunt om je huisdier te helpen.

Je hond heeft misschien honger
Veel hondenbezitters maken vaak de grap dat hun hond altijd honger heeft – het komt zelden voor dat een hond het eten dat je aanbiedt weigert.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat honden die voortdurend honger lijken te hebben, meer geneigd zijn om uitwerpselen te eten. Het is mogelijk dat je viervoeter simpelweg dol is op eten, en dat uitwerpselen een bijzonder aantrekkelijke geur voor hem hebben.

Als je hond vaak uitwerpselen eet, overweeg dan de volgende punten:

  • Eet je hond uitwerpselen wanneer hij honger heeft, bijvoorbeeld vlak voor etenstijd?
  • Geef je je hond voldoende voedsel?
  • Heeft je hond een vaste eetroutine?
  • Eet je hond kwalitatief goed voedsel en krijgt hij voldoende voedingsstoffen uit zijn voeding om verzadigd te blijven?

 

Zoals we al hebben benadrukt, eten honden meestal simpelweg uitwerpselen omdat ze het lekker vinden. Toch zijn er enkele medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je hond uitwerpselen consumeert, waaronder:

  • Bepaalde medicijnen
  • Ziekten die de eetlust vergroten, zoals diabetes, schildklierproblemen of wormen
  • Digestive problems
  • Dementie of andere neurologische problemen
  • Aandoeningen die de geur en textuur van hun uitwerpselen veranderen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor onze huisdieren

Als je hond plotseling begint met het eten van uitwerpselen, of dit vaak doet, neem dan contact op met je dierenarts om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten. Dit is vooral belangrijk als je hond symptomen vertoont zoals diarree, braken of tekenen van andere ziekten.

Is het eten van uitwerpselen gevaarlijk voor mijn hond?
Zoals we al hebben gezegd, is het eten van uitwerpselen een volkomen normaal gedrag bij onze huisdieren en op zichzelf niet iets om je zorgen over te maken.

Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven en ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen van andere dieren eet vanwege het risico op virussen, bacteriën en parasieten, zoals giardia, die in de ontlasting van andere dieren kunnen voorkomen.

Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen via het lichaam worden uitgescheiden en in de ontlasting terechtkomen. Deze medicijnen, zoals ontwormingsmiddelen in paardenmest, kunnen schadelijk zijn voor je hond.

Als je je hond niet kunt weerhouden van het eten van uitwerpselen, zorg er dan voor dat je hem iets te eten of drinken geeft daarna en voorkom dat hij je likt. Was je handen grondig als je in contact komt met de mond of speeksel van je hond na het eten van uitwerpselen. Zorg er ook voor dat je huisdier regelmatig wordt behandeld tegen inwendige parasieten.

 

Hoe voorkom je dat je hond uitwerpselen eet?
Er zijn verschillende manieren om te proberen je hond te weerhouden van het eten van uitwerpselen:

  • Leer je hond het commando “los” of “laat het” aan met behulp van positieve bekrachtiging. Wees geduldig met je hond en beloon hem met een lekkernij en complimenten wanneer hij naar je commando luistert.
  • Houd je hond aan de lijn totdat hij volledig het gewenste gedrag heeft aangeleerd. Als je moeite hebt met het trainen van je hond, kun je overwegen om een gedragstherapeut voor honden te raadplegen, die je gedetailleerd kan uitleggen hoe je aan specifiek gedrag kunt werken.
  • Beloon je hond als hij naar je luistert of zelfstandig besluit geen uitwerpselen te eten. Geef hem een lekkere traktatie als beloning voor zijn goede keuze.
  • Gebruik een speeltje of bal als afleiding. Geef je hond iets om in zijn bek te dragen terwijl jullie onderweg zijn.
  • Ruim altijd de ontlasting van je hond op zodat hij zijn eigen uitwerpselen niet kan opeten.
  • Zorg voor voldoende mentale stimulatie gedurende de dag. Mentale activiteit is net zo belangrijk als fysieke beweging. Het eten van uitwerpselen kan een teken zijn van een gebrek aan mentale prikkels, verveling of stress. Voeg spelletjes, het oefenen van trucjes en veel snuffelactiviteiten toe aan de dagelijkse routine van je hond. Overweeg ook om maaltijden aan te bieden via interactieve speeltjes en probeer nieuwe activiteiten in zijn schema op te nemen.

Mijn hond eet de uitwerpselen uit de kattenbak van mijn kat – hoe kan ik dat stoppen?
Veel honden vinden het bijzonder aantrekkelijk om juist kattenuitwerpselen te eten. Hier zijn enkele tips om je hond ervan te weerhouden tijd door te brengen in de kattenbak van je kat:

  • Maak de kattenbak vaker schoon zodat er zo min mogelijk uitwerpselen in blijven liggen.
  • Verplaats de kattenbak, indien mogelijk, naar een plek waar de kat bij kan, maar de hond niet.

Hoe maak je de mond van je hond schoon nadat hij uitwerpselen heeft gegeten?
Geen enkele hondenbezitter vindt het prettig als zijn hond een slechte adem heeft, en zeker niet als de hond na zijn “maaltijd” kusjes wil geven.

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om de mond van je hond schoon te maken nadat hij uitwerpselen heeft gegeten:

  • Geef je hond iets te eten en te drinken nadat hij uitwerpselen heeft gegeten.
  • Veeg het gebied rond de mond van je hond schoon met een vochtige doek.
  • Poets de tanden van je hond met tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt.
  • Geef je hond een snack die bedoeld is om de tanden te reinigen.

 

Conclusion
Het eten van uitwerpselen is volkomen normaal en natuurlijk gedrag voor onze honden. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals verveling, stress, spijsverteringsproblemen of aangeleerd gedrag uit de puppytijd. Gelukkig is het meestal gewoon zo dat onze huisdieren aangetrokken worden door de geur en smaak van uitwerpselen, waardoor dit gedrag meestal geen reden tot zorg is.

Als je hond echter vaak uitwerpselen eet en je merkt andere vreemde symptomen of veranderingen in zijn gedrag op, neem dan zeker contact op met je dierenarts.